یکشنبه های علوی
جلسه هفتگی شرح خطبه های نهج البلاغه توسط حجت الاسلام و المسلمین الماسی یکشنبه 1401/11/30 بعد از اقامه نماز جماعت ظهر و عصر، در مسجد بقیه الله اعظم دانشگاه علوم پزشکی کاشان برگزار شد.
حجت الاسلام و المسلمین الماسی در این جلسه ضمن تبریک عید بزرگ مبعث، به شرح و تبیین بخش اول خطبه 161 نهج البلاغه پرداخت.
و من خطبة له (علیه السلام) فی صفة النبی و أهل بیته و أتباع دینه، و فیها یعظ بالتقوى:الرسول و أهله و أتباع دینه: ابْتَعَثَهُ بِالنُّورِ الْمُضِیءِ وَ الْبُرْهَانِ الْجَلِیِّ وَ الْمِنْهَاجِ الْبَادِی وَ الْکِتَابِ الْهَادِی. أُسْرَتُهُ خَیْرُ أُسْرَةٍ وَ شَجَرَتُهُ خَیْرُ شَجَرَةٍ، أَغْصَانُهَا مُعْتَدِلَةٌ وَ ثِمَارُهَا مُتَهَدِّلَةٌ، مَوْلِدُهُ بِمَکَّةَ وَ هِجْرَتُهُ بِطَیْبَةَ، عَلَا بِهَا ذِکْرُهُ وَ امْتَدَّ مِنْهَا صَوْتُهُ، أَرْسَلَهُ بِحُجَّةٍ کَافِیَةٍ وَ مَوْعِظَةٍ شَافِیَةٍ وَ دَعْوَةٍ مُتَلَافِیَةٍ، أَظْهَرَ بِهِ الشَّرَائِعَ الْمَجْهُولَةَ وَ قَمَعَ بِهِ الْبِدَعَ الْمَدْخُولَةَ وَ بَیَّنَ بِهِ الْأَحْکَامَ الْمَفْصُولَةَ؛ فَ "مَنْ یَبْتَغِ غَیْرَ الْإِسْلامِ دِیناً" تَتَحَقَّقْ شِقْوَتُهُ وَ تَنْفَصِمْ عُرْوَتُهُ وَ تَعْظُمْ کَبْوَتُهُ، وَ یَکُنْ مَآبُهُ إِلَى الْحُزْنِ الطَّوِیلِ وَ الْعَذَابِ الْوَبِیلِ. وَ أَتَوَکَّلُ عَلَى اللَّهِ تَوَکُّلَ الْإِنَابَةِ إِلَیْهِ، وَ أَسْتَرْشِدُهُ السَّبِیلَ الْمُؤَدِّیَةَ إِلَى جَنَّتِهِ الْقَاصِدَةَ إِلَى مَحَلِّ رَغْبَتِهِ.
او را به رسالت مبعوث داشت، با نور روشنایى بخش و برهان آشکار و راه هویدا و کتاب راهنماینده. خاندانش، بهترین خاندانهاست و درخت نسبش بهترین درختان، که شاخه هایش راست است و میوه هایش در دسترس. زادگاهش مکه است و هجرتش به مدینه طیبه. در مدینه نامش بلندى گرفت و آوازه اش بگسترد. او را با حجت و دلیلى کافى و اندرزهایى شفابخش و دعوتى پیش گیرنده از هلاکت مردم، بفرستاد. به وجود او، راههاى ناشناخته را آشکار کرد. بدعتهایى را که در آنها راه یافته بود، فرو کوفت و احکامى را که خدا بر بندگانش مقرر داشته بود، بیان نمود.
هرکس، جز اسلام، دینى طلبد شوربختیش محقّق و ریسمان سعادتش بریده و به سر در آمدنش سخت خواهد بود و بازگشتش به اندوهى است طولانى و عذابى سخت. توکل مى کنم به خدا، توکل کردن کسى که به سوى او بازگشته است و راهى را مى جوید که به بهشت منتهى مى شود و به رضا و خشنودیش مى رسد.
حجت الاسلام الماسی اظهار داشت در این خطبه حضرت امیرالمومنین علی (ع) به به معرفی پیامبر اکرم (ص) و اوصاف ایشان پرداخته است و می فرماید: (بِالنُّورِ الْمُضِیءِ وَ الْبُرْهَانِ الْجَلِیِّ وَ الْمِنْهَاجِ الْبَادِی وَ الْکِتَابِ الْهَادِی).
ایشان "نور مضیء" را همان نور نبوت دانست که همه جا آشکار و مشخص است."برهان جلی" را هم اشاره به معجزات آشکار پیامبر عنوان کرد. "منهاج بادی" را شریعت واضح و "کتاب هادی" را قرآن معجزه جاوید پیامبر (ص) دانست.
آقای دکتر الماسی افزود؛ خداوند متعال پیامبر (ص) را به واسطه دلایل آشکار مبعوث کرده است و این چهار مورد ارکان چهارگانه دعوت پیامبر (ص) است. وی ادامه داد نور نبوت برای کسانی که چشمشان باز بود آشکار و مشخص است. شریعت پیامبر بسیار عملیاتی و واضح است.
حجت الاسلام الماسی بیان داشت شریعت پیامبر با یک کتاب هدایتگر وارد شد. کتاب قرآن، یک حقیقت دارد و حقیقت آن یک موجود زنده بسیار نورانی است که دست ما را می گیرد و نسبت به میزان انس و الفت هر کس او را هدایت می کند.
ایشان افزودند بعد دیگری که در این خطبه حضرت امیرالمومنین (ع) بیان نموده اند این است که خاندان پیامبر (ص) درختی هستند که در دسترس همگان قرار دارند و کلمه "مُتَهَدِّلَةٌ" به معنای آویزان، اشاره به این مطلب دارد. ایشان ادامه داد اگر کسی طالب هدایت پیامبر (ص) و اهل بیت (ع) باشد، این هدایت در دسترس همگان قرار داد و کسی که این هدایت را بپذیرد به نهایت هدایت و رستگاری خواهد رسید.