یکشنبه های علوی
جلسه هفتگی شرح خطبه های نهج البلاغه توسط حجت الاسلام و المسلمین الماسی یکشنبه 1401/12/7 بعد از اقامه نماز جماعت ظهر و عصر، در مسجد بقیه الله اعظم دانشگاه علوم پزشکی کاشان برگزار شد.
حجت الاسلام و المسلمین الماسی در این جلسه، به شرح و تبیین بخش دوم خطبه 161 نهج البلاغه پرداخت.
النُصح بالتقوى:
أُوصِیکُمْ عِبَادَ اللَّهِ بِتَقْوَى اللَّهِ وَ طَاعَتِهِ، فَإِنَّهَا النَّجَاةُ غَداً وَ الْمَنْجَاةُ أَبَداً، رَهَّبَ فَأَبْلَغَ وَ رَغَّبَ فَأَسْبَغَ؛ وَ وَصَفَ لَکُمُ الدُّنْیَا وَ انْقِطَاعَهَا وَ زَوَالَهَا وَ انْتِقَالَهَا، فَأَعْرِضُوا عَمَّا یُعْجِبُکُمْ فِیهَا لِقِلَّةِ مَا یَصْحَبُکُمْ مِنْهَا، أَقْرَبُ دَارٍ مِنْ سَخَطِ اللَّهِ وَ أَبْعَدُهَا مِنْ رِضْوَانِ اللَّهِ، فَغُضُّوا عَنْکُمْ عِبَادَ اللَّهِ غُمُومَهَا وَ أَشْغَالَهَا، لِمَا قَدْ أَیْقَنْتُمْ بِهِ مِنْ فِرَاقِهَا وَ تَصَرُّفِ حَالاتِهَا، فَاحْذَرُوهَا حَذَرَ الشَّفِیقِ النَّاصِحِ وَ الْمُجِدِّ الْکَادِحِ. وَ اعْتَبِرُوا بِمَا قَدْ رَأَیْتُمْ مِنْ مَصَارِعِ الْقُرُونِ قَبْلَکُمْ، قَدْ تَزَایَلَتْ أَوْصَالُهُمْ وَ زَالَتْ أَبْصَارُهُمْ وَ أَسْمَاعُهُمْ، وَ ذَهَبَ شَرَفُهُمْ وَ عِزُّهُمْ، وَ انْقَطَعَ سُرُورُهُمْ وَ نَعِیمُهُمْ، فَبُدِّلُوا بِقُرْبِ الْأَوْلَادِ فَقْدَهَا وَ بِصُحْبَةِ الْأَزْوَاجِ مُفَارَقَتَهَا، لَا یَتَفَاخَرُونَ وَ لَا یَتَنَاسَلُونَ وَ لَا یَتَزَاوَرُونَ وَ لَا یَتَحَاوَرُونَ. فَاحْذَرُوا عِبَادَ اللَّهِ، حَذَرَ الْغَالِبِ لِنَفْسِهِ، الْمَانِعِ لِشَهْوَتِهِ، النَّاظِرِ بِعَقْلِهِ، فَإِنَّ الْأَمْرَ وَاضِحٌ وَ الْعَلَمَ قَائِمٌ وَ الطَّرِیقَ جَدَدٌ وَ السَّبِیلَ قَصْد.
اى بندگان خدا، شما را به ترس از خدا و طاعت او سفارش مى کنم. زیرا تقوا و طاعت، فردا سبب نجات است و نیز رهایى ابدى را در پى دارد. خداوند بیمناک ساخت و بغایت بیمناک ساخت و ترغیب نمود و ترغیب را افزون ساخت. براى شما دنیا را وصف کرد و جدایى و زوال و انتقال آن را. از هر چه در این دنیا سبب اعجابتان مى شود، اعراض کنید، زیرا اندک زمانى با شما خواهد بود. دنیا نزدیکترین پایگاه به خشم خدا و دورترین جایگاه از خشنودى اوست. پس اى بندگان خدا، چشم بپوشید از اندوهها و گرفتاریهاى آن، زیرا به مفارقت از او و دگرگونى حالاتش یقین کرده اید. و از آن حذر کنید، آنسان، که آن مهربان خیرخواه و آن کوشنده رنج بنده حذر مى کند.از سرنوشت و سرگذشت پیشینیان پند گیرید، که اکنون در خاک غنوده اند، اندامهاشان فرو ریخته و چشمها و گوشهاشان زایل گردیده، و شرف و عزتشان تباه گشته است و شادمانى و نعمتهاشان منقطع گشته. نزدیکى و همدلى با فرزندان، به از دست دادنشان بدل شده و همصحبتى و همنشینى با همسران، به جدایى از آنها. توان بر خود بالیدنشان نیست، دیگر فرزندى نیاورند، به دیدار یکدیگر نتوانند رفت، همدمى و همسایگى نکنند. پس اى بندگان خدا بترسید، چون ترسیدن کسى که بر نفس خود غلبه یافته و بر شهوات خود لگام زده و به دیده عقل مى نگرد، که حقیت روشن است و نشانه برپاست و راه آشکار است و راست.
حجت الاسلام و المسلمین الماسیبیان کرد حضرت امیرالمومنین علی (ع)، تقوا و توصیه به آن را موجب نجات انسان ها در فردای قیامت و رستگاری همیشگی می داند. ایشان افزودند خدا هشدارهای لازم را و ما را به اندازه کافی ترسانده است همچنین نسبت به جوایز و نعمت های بهشتی ترغیب نموده است.
آقای دکتر الماسی افزود زهد و دنیا ترسی موضوع دیگری است که در این خطبه امام علی (ع) به آن تأکید داشته است. چون دنیا موقتی است و دیر یا زود تمام می شود و دنیا خصوصیتی که دارد این است که خیلی نزدیک به سخط و غضب الهی است. ایشان خاطر نشان کردند طبق این خطبه کسانی که غرق در دینا هستند از بهشت الهی دور هستند.
ایشان افزودند چشم پوشی از غم های دنیا و عدم اشتغال بیش از حد به دنیا از دیگر مواردی است که حضرت علی (ع) به آن تأکید کرده اند. اشتغال به دنیا امری طبیعی است و آنچه مدنظر است اشتغال افراطی و بیش از حد به دنیا است.