امروز : 29 مهر 1403
  • 1399/10/27 - 11:22
  • 40
  • زمان مطالعه : 6 دقیقه
  • /ZGZC

نقش بانوی دو عالم در حفظ حریم ولایت/ دلیل دفن شبانه حضرت زهرا (س) چه بود؟

حضرت زهرا دو حرکت مهم برای حفظ ولایت انجام داد؛ اول مبارزه با مخالفان در قالب خطبه خوانی در مسجد النبی و دوم خطبه‌ای که در زمان عیادت زنان از خود ایراد کردند. حضرت خطبه فدکیه را در جمع خواندند تا نشان دهند، همه افراد جامعه، از زن و مرد موظف هستند از ولایت دفاع کنند.




 توجه به این نکته ضروری است که حضرت زهرا (س) تمایلی به حضور در اجتماعات و محیط مردانه نداشتند؛ حتی ایشان در حضور مرد نابینا حجاب داشتند. در آغاز زندگی حضرت علی (ع) با حضرت زهرا (س)، پیامبر اکرم کار‌های درون خانه را به فاطمه زهرا (س) و کار‌های بیرون خانه را به امام علی (ع) واگذار کردند. پیامبر کار بیرون خانه را برای مواجه نشدن با نامحرم به حضرت زهرا نسپرد؛ اما حضرت زهرا خطبه فدکیه را در حضور مردان قرائت کرد و این نشان دهنده مهم بودن مسئله ولایتمداری است.



حضرت زهرا دو حرکت مهم برای حفظ ولایت انجام داد؛ اول مبارزه با مخالفان در قالب خطبه خوانی در مسجد النبی و دوم خطبه‌ای که در زمان عیادت زنان از خود ایراد کردند. حضرت خطبه فدکیه را در جمع خواندند تا نشان دهند، همه افراد جامعه، از زن و مرد موظف هستند از ولایت دفاع کنند.



 حضرت بیست آیه در مسجد النبی تلاوت کردند و به مردم گفتند: " چرا به امامی که حقیقت و شریعت می‌داند، پشت کرده اید؟ شما به کسی که راه را بلد است پشت کردید و من آینده‌ای خون بار از تاریخ بشر را می‌بینم. من می‌بینم با پشت کردن به ولایت خون‌های مظلومان عالم (اشاره به واقعه عاشورا) جاری می‌شود. " حضرت زهرا، استبداد ناشی از حکمرانی حجاج ابن یوسف را گوشزد کردند، ظهور فتنه‌ها را پیش بینی کردند و همه این‌ها را نتیجه پشت کردن به رهبر الهی دانستند.



چرایی دفن شبانه حضرت زهرا (س)



حضرت زهرا در وصیت نامه خود به همسرشان گفته بودند: «من را شبانه غسل بده، سپس کفن و دفن کن". بسیاری از افراد دلیل این امر را نمی‌دانند. برای فهمیدن علت وصیت حضرت زهرا لازم است بگویم که پیشتر عبدالله ابن مسعود، از یاران عمار یاسر و یکی از شخصیت‌های معتبر جامعه اسلامی به اقدامات مخالفان حضرت زهرا اعتراض کرد. او را آنقدر کتک زدند تا در آخر بر اثر جراحات جانش را از دست داد. عبدالله ابن مسعود وصیت کرد شبانه او را دفن کنند تا کسانی که به او ظلم کردند، به مراسم تدفینش نیایند. صبح روز تشییع خلیفه آمد تا بالای سر ابن مسعود نماز میت بخواند؛ چرا که می خواست به عوام نشان دهد حسن نیت دارد و مهربان است. برای همین حضرت زهرا گفتند شبانه دفنم کنید؛ چون نمی‌خواستند کسانی که به ایشان ظلم کرده اند در تشییع جنازه شان بیایند و به مردم نشان دهند که انسان‌های خوبی هستند.



همین نکته که حضرت زهرا با وجود زن بودنشان در جامعه برای دفاع از ولایت برمی‌خیزند، بزرگترین درس است. در روایات آمده که امام صادق (ع)حمایت از رهبر را به حمایت زنبورها از ملکه تشبیه کرده و فرموده اند:«زنبور‌های عسل دو قسم عسل تولید می‌کنند که یک بخش مهم آن را به ملکه می‌دهند تا ملکه شان زنده بماند.» این موضوع نشان دهنده اهمیت حضور سرپرست و رهبر جامعه است.



اصلی‌ترین مصیبت و دغدغه حضرت فاطمه زهرا (س) چه بود؟



 وجود مبارک حضرت زهرا (س) در مباحث اسلامی و متون دینی به عنوان یک محور و ستون ولایت و شخصیت محوری در بحث اهل بیت (ع) به طور مشخص مورد توجه قرار گرفته است. صلوات خاصه حضرت زهرا (س) نشان می‌دهد ایشان صاحب جایگاه و شخصیت خاصی هستند و آن حضرت (س) که بر حسب ظاهر نه پیامبر و نه امام است، میان معصومان قرار دارد. تنها بانویی که اینگونه معرفی و نام برده می‌شود و در آیه تطهیر به عنوان بانوی قدیسه و مطهر بیان شده؛ حضرت زهرا (س) با عنوان جگر گوشه و نور چشم پیامبر (ص) معرفی می‌شود.



جایگاه و منزلت حضرت زهرا (س) نزد پیامبر (ص) و در پیشگاه خداوند



 پیامبر اکرم (ص) در روایات برای رعایت شأن و شخصیت حضرت فاطمه (س) به امت خود بسیار سفارش کرده است. پیامبر (ص)بار‌ها فرمودند: هر کس فاطمه (س) را آزار دهد، مرا آزار داده و فاطمه (س)پاره تن من است، هر کس زهرا (س) را خشمگین کند مورد غضب و خشم خداوند می‌شود. پیامبر (ص) حضرت فاطمه (س) را ام ابیها (مادر پدرش) معرفی می‌کند. ایشان مورد تکریم رسول اکرم (ص) و در روایات و احادیث نیز مورد تکریم امامان معصوم هستند. امام حسن عسکری (ع) درباره کرامت حضرت زهرا (س)می‌فرماید: مادر ما برای ما الگوست. امام زمان (عج) نیز فرمودند: حضرت فاطمه (س) برای ما اهل بیت (ع) حجت است.



تشریح مصائب حضرت زهرا (س)



سن شهادت حضرت زهرا (س) که در هجده سالگی وفات کرد، بیانگر تحمل مصائب زیادی است که بر تنها دختر پیامبر (ص) وارد شده؛ امت اسلامی در آن زمان مزد رسالت را ندادند و دردانه رسول اکرم را به شهادت رساندند. حزن و اندوه این مصائب به گونه‌ای بر فاطمه (س) وارد شده که ایشان به عنوان بکائون عالم شناخته می شوند. نام حضرت زهرا (س) در کنار مصائب و گریه و غربت حضرت آدم (ع)، یعقوب (ع)، پیامبر (ص) و امام علی (ع) آورده شده است.



مصائب حضرت زهرا (س) چه بود؟



اوج مصائب حضرت زهرا (س) هنگامی است که در مسجد پیامبر (ص) خطبه خود را بیان کرد اما حاضران به آن توجهی نکردند. رفتن حضرت زهرا (س) همراه امام حسن مجتبی (ع) و امام حسین (ع) برای بیان مصائب خود هنگام خانه نشینی امام علی (ع) و گرفتن حق خود که یکی از آن‌ها فدک بود، مظلومیت سلطان ولایت امام علی (ع) و مصائب حضرت فاطمه (س) زا نشان می دهد.



بزرگترین مصیبت هایی که بر حضرت فاطمه (س) وارد شد



اگر به حقوق امام علی (ع) و امامان معصوم (ع) توجه می‌شد و این بزرگواران جانشین پیامبر (ص) می‌شدند، هرگز مصائبی برای حضرت زهرا (س)و امت اسلامی به وجود نمی‌آمد. غصه حضرت زهرا (س) نیز این بود که با ادای حق و دین امامان معصوم (ع) هرگز به کسی ستم نمی‌شد و جهان پر از عدل و عدالت می‌شد و شرایط خیلی بهتر از شرایط بعد از رحلت پیامبر (ص) بود. حزن و اندوه و مصیبت‌هایی که از امام علی (ع) تا امام زمان (عج) بر ائمه اطهار ((ع) وارد شد حاصل بی توجهی به ادای حق و دین به رسالت پیامبر (ص) بود. حضرت فاطمه (س) در خطبه فدکیه همه مصائب خود را به امت اسلامی معرفی کرد و از آن‌ها خواست تا حقوق و دین امامان معصوم (ع) و حق رسالت را ادا کنند و وظایف خود را انجام دهند.



محورهای اصلی که باید در عزاداری فاطمی به آن توجه شود



باید به این نکات توجه کنیم که دچار آسیب‌های عزاداری نشویم؛ پیامبر (ص) برای همه جوامع اسلامی مورد توجه است و حضرت زهرا (س) به عنوان تنها فرزند ایشان جایگاه خاصی در جوامع اسلامی شیعه و سنی دارد. ما باید در هنگام عزاداری برای حضرت زهرا (س) مراقب رفتار و صحبت‌های خود باشیم و به گونه‌ای رفتار نشود که زمینه و بستر تفرقه و اختلاف به وجود بیاید.



 




  • گروه خبری :
  • کد خبر : 110506
کلمات کلیدی
مدیر سیستم
خبرنگار

مدیر سیستم