امروز : 14 فروردین 1404
  • 1403/11/17 - 12:31
  • 34
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه
  • /Z3WU

جلسه سی و هشتم از سلسله جلسات درس های نهج البلاغه

جلسه ی سی و هشتم از سلسله جلسات درس های نهج البلاغه به تدریس حجت الاسلام والمسلمین حسینی نماینده ی ولی فقیه و امام جمعه محترم شهرستان کاشان ، دوشنبه مورخ 15 بهمن ماه 1403 در مسجد بقیه الله دانشگاه علوم پزشکی کاشان برگزار شد.

حجت الاسلام و المسلمین حسینی امام جمعه و نماینده ی ولی فقیه در شهرستان کاشان ضمن عرض تبریک به مناسبت اعیاد شعبانیه و دهه فجر انقلاب اسلامی و مرور نکات جلسه قبل به ادامه تفسیر خطبه اول از نهج البلاغه شریف پرداختند: و اصْطفى سبْحانه منْ ولده أنْبیاء أخذ على الْوحْی میثاقهمْ و على تبْلیغ الرّسالة أمانتهمْ

خداوند برگزید از فرزندان حضرت آدم (ع) پیامبران را، خداوند از انبیا(ع) پیمان گرفت که هر چه را که به آ«ها وحی میشود به مردم برسانند و در امر رسالت او امانت نگه دارند.

چرا خداوند متعال در آیه شریفه 37 سوره مبارکه بقره فرمودند فتاب، در حالی که حضرت آدم و حوا هر دو از سیب خورده بودند. پس چرا ضمیر مفرد آمده است؟

پاسخ1: در تفسیر تسنیم آمده است : قرآن کریم وقتی هدف مشترک باشد، از ضمیر مفرد استفاده میکند. مثال: والله و رسوله....( خداوند و پیامبرش شایسته تر هستند که خشنود و راضى کنند او را.

در اینجا  هم یرضوه مفرد است چون هدف الله و رسول یکی است.

پاسخ2: درست است که دو نفر بوده اند اما نفر اصلی حضرت آدم (ع) بوده است و نفر تبعی حوا بوده است.

برای مثال در آیه شریفه 71 سوره مبارکه کهف آمده است: فانطلقا حتی اذا رکبا

در اینجا سه نفر سوار کشتی شده اند: حضرت موسی (ع)، حضرت خضر (ع) و حضرت یوشع (ع). اما چون حضرت یوشع (ع) فرد تبعی بوده است، فعل به صورت مثنی آمده است.

 

وحی چیست؟

نکته 1: نیاز بشر به نبوت

استاد شهید مطهری ذکر میکند: زندگی بشر اجتماعی است اما برخی از حیوانات هم زندگی اجتماعی دارند مانند مورچه، زنبور عسل و...

خداوند برای حیوانات، مصالحشان را به صورت غریزی و جبری آموزش داده‌اند . اما بشر اختیار دارد و جبر برایش نیست پس برای انسان باید راهنما بیاید تا مصالح اجتماعی را به انسان یاد دهد و الزام به انجام آن مصالح را تذکر دهد که همان بحث ایمان است.

 

نکته2: وحی

کنه وحی را نبی میداند نه ما انسانهای معمولی.

سه نظریه درباره وحی وجود دارد:

الف) نظریه عامیانه: خداوند در آسمان هفتم قرار دارد و نبی (ع) در زمین هستند. این فاصله دور نیاز به فرشته دارای بال و پر و شعور و علم دارد که این اتصال را برقرار کند.

 ب) نظریه روشنفکرانه: اصلا وحی یک تعبیر مجازی است و حقیقی نیست.

باطن انسان یک بخش ظاهر و سطح دارد و یک بخش عمق و باطن دارد. از باطن فرد به سطح روح فرد الهام میشود و فرشته ای از بیرون در کار نیست.

انبیا مصلح و نابغه اجتماعی خیرخواه هستند.

فرشته؛ چیز بیرونی نیست و قوای طبیعت است.

دین، مقرراتی است مه مصلح اجتماعی وضع میکند.

روح‌القدس، باطن انسان است.

 

پ) نظریه اسلام:

خداوند متعال در همه افراد بشر یک حس باطنی قرار داده است. حس باطنی در بعضی ها بسیار قوی و در بعضی دیگر قوی و در بعضی ضعیف است. این حس باطنی میتواند با عالم دیگر ارتباط ایجاد کند.

نبی دارای استعداد بسیار بالا برای ایجاد ارتباط با عالم دیگر هست.

در همین رابطه در مناجات شعبانیه آمده است: و اجعلنی ممن....

خدایا مرا قرار بده از آن‌هایی که در گوشی با آن‌ها صحبت می‌کنی و او به مطلبت عمل می‌کند.

همچنین بعضی از افراد خواب های خیلی خوبی میبینند که آ« بخش بسیار کوچکی از نبوت است.

فرشته از عالم ماوراء ماده به عالم حس میرسد که این را نزول فرشته میگویند.

  • گروه خبری : اخبار
  • کد خبر : 138285

تصاویر

مدیر سایت
خبرنگار

مدیر سایت

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید