امروز : 27 مهر 1403
  • 1403/02/01 - 10:48
  • 63
  • زمان مطالعه : 11 دقیقه
  • /Z5MR

حجت الاسلام والمسلمین رستمی در نشست جشنواره ملی رسا مطرح کرد:

جشنواره رسا بنا دارد نهج البلاغه را در عرصه دانشگاه یادآوری، ترویج و بازخوانی کند

نشست دبیرخانه‌های استانی جشنواره ملی رسا (نهج البلاغه دانشگاهیان کشور) در مجتمع فرهنگی حضرت معصومه(س) در قم با حضور ریاست نهاد و معاونین وزرای علوم و بهداشت و مسئولان دانشگاهی برگزار گردید.

به گزارش مرکز ارتباطات و اطلاع رسانی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، نشست دبیرخانه‌های استانی جشنواره ملی رسا (نهج البلاغه دانشگاهیان کشور) در مجتمع فرهنگی حضرت معصومه(س) در قم با حضور ریاست نهاد و معاونین وزرای علوم و بهداشت و مسئولان دانشگاهی برگزار گردید.

حجت الاسلام و المسلمین مصطفی رستمی رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها در این نشست اظهار کرد: شهید مطهری در مقدمه کتاب سیری در نهج البلاغه خود آورده است: «نهج البلاغه مثل خود علی است. کلام انسان مثل خود اوست چون کلام تنزل روح است، تجلی روح انسان است. یک روح پست کلامش پست و یک روح عالی کلامش عالیست یک روح یک بعدی کلامش یک بعدی و یک روح چند بعدی کلامش هم چند بعدی است. علی (علیه السلام) شخصیت جامع الاضداد است کلامش هم جامع الاضداد است نهج البلاغه مثل خود علی جامع است، در کلامش آزادی خواهی، حماسه، عرفان، فلسفه و اخلاق در اوج است.»

وی ادامه داد: اگر چه نهج‌البلاغه تمام آنچه از امیرالمؤمنین (علیه السلام) باقی مانده نیست، اما بخش‌هایی که به همت سید رضی گردآوری شده موهبت بسیار بزرگ و نعمت عظیمی است که بخشی از این مجموعه‌ی کلمات نورانی شخصیت جامع و معجزه عالی پیامبر(ص) را در قالب نهج البلاغه در اختیار داریم.

حجت الاسلام و المسلمین رستمی اضافه کرد: کسانی که با نهج البلاغه انس می‌گیرند از برکات این کتاب بهره‌مند می‌شوند؛ وقتی که انسان با تعابیر غیر مسلمانان در مورد نهج البلاغه مواجه شود، احساس می‌کند که کوتاهی کرده و باید بیشتر به این گنج عظیم توسل و تمسک کند و از آن بهره ببرد.

وی بیان کرد: ادعیه کلام اهل بیت(ع) است، به عنوان مثال دعای کمیل کلام حضرت علی(ع) است؛ لذا از وزن اعتبار، اهمیت، ارزش و هدایتگری کلام معصوم(ع) به واسطه این که فقهی یا تفسیری نیست کم نمی‌شود.

حجت الاسلام و المسلمین رستمی بیان کرد: جشنواره رسا بنا دارد نهج البلاغه را در عرصه دانشگاه یادآوری، ترویج و بازخوانی کند و یکی از دریچه‌هایی است که بتوانیم نسل سرگشته و جامعه به نوعی مبهوت در برخی موضوعات را به سرچشمه اصلی آرامش و امنیت برسانیم.

رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها اخلاص در عمل را مورد تاکید قرار داد و گفت: اگر می‌خواهیم کاری انجام دهیم نیت اصلی و انگیزه اول ما باید انجام کار برای خدا باشد؛ اتصال به خداوند و بقای آنچه به خدا متعلق است، شرط ارزشمندی و ماندگاری عمل است.

وی عنوان کرد: اهتمام همه ما باید این باشد که برای امیر المومنین(ع) کار کنیم و تشکل‌های دانشجویی، کانون‌های فرهنگی، انجمن‌های علمی، هیئات مذهبی، نمازهای جماعت از فضاهایی است که جریان نهج البلاغه و بازگشت و توجه به نهج‌البلاغه برای همه‌ی ما فراهم شود.

دانشجویان ما علی رغم تمام تنوعی که در ورودی فکر و جانشان اتفاق افتاده با این وجود فطرتشان و حقیقت وجودشان سرشته به فطرت الله است و لذا در صورت نشان دادن این حقایق به آن‌ها امکان به فعلیت رساندن این استعدادشان زیاد است.

رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها یادآور شد: هر چه انسان‌ها بتوانند با این منابع اصیل هدایت آشنا شوند و انس بگیرند قطعا برکات آن را در زندگی شخصی و اجتماعی خواهند دید.

وی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه امیدواریم عملیات وعده صادق طلیعه‌ی تحقق وعده‌های صادق الهی در حق مومنین و مستضعفین جهان باشد، گفت: آنچه رخ داد یکی از نشانه‌های چرخش‌های تمدنی در عصر جدید بود.

*نهج البلاغه به راحتی می تواند یک کتاب مناسب برای ترویج سبک زندگی اسلامی باشد

حجت الاسلام فاطمی پور معاون فرهنگی سیاسی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها گفت: ما باید به نهج البلاغه و صحیفه سجادیه به عنوان دو میراث ارزشمند توجه کنیم. توجه به هر دو میراث، تکلیف و وظیفه‌ است؛ زیرا داده های ارزشمند جوشیده از منشا وحی هستند که با زبان و بیان دیگر به دست ما رسیده است و بایی حداکثر استفاده از آن شود اما مهجور ماندند.

وی در ادامه بیان کرد: اگر ما معارفمان را به مخاطب نرسانیم باعث می شود داده های دیگری ذهن مخاطب را پر کند و در نهایت با شخصی مواجه می شویم که ذهنی مشوش دارد و نظام ارزشی اش با ما متفاوت است زیرا مبانی که آن نظام ارزشی را شکل می دهد مبانی انسان محور و تسامح گرا با نگرش لیبرالیستی، کمونیستی و... است که با یک خوراک جذاب به خورد مخاطب داده شده و بعضی اوقات جذاب هم نیست فقط گفتمان سازی شده است.

معاون فرهنگی و سیاسی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری با بیان اینکه باید معارف مورد نیاز جایگزین شود، گفت: نهج البلاغ یکی از جدی ترین معارف برای جایگزین است که در بخش ها و موضوعات مختلف مدیریتی، فرهنگی و... حرف برای گفتن دارد.

حجت الاسلام فاطمی پور با بیان اینکه راحت ترین راه حرکت به سمت تمدن نوین اسلامی و جریان سازی در جامعه تمرکز روی سبک زندگی است، تصریح کرد: سبک زندگی آدم ها خود به خود جریان سازی و گفتمان سازی می کند و نهج البلاغه به راحتی می تواند یک کتاب مناسب برای ترویج سبک زندگی اسلامی باشد به همین خاطر باید در این زمینه کار جدی تری صورت بگیرد.

وی با اشاره به حکومت اسلامی در نهج البلاغه گفت: مسئله حکومت اسلامی امروز یکی از مسائلی است که دشمن بر آن تمرکز کرده است تا شعارهای انقلاب محقق نشود و تمدن نوین اسلامی ایجاد نشود که نهج البلاغه در این زمینه می تواند کمک کند.

معاون فرهنگی و سیاسی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها ادامه داد: باید برای برون رفت از چالش هایی که داریم به سراغ نهج البلاغه برویم تا نقطه ضعف های خود را مشخص و برطرف کنیم.

وی با بیان اینکه کار تبلیغی و ترویجی برای جوانان زمینه دیگری است که نهج البلاغه می‌تواند کمک رسان ما باشد، یادآور شد: نهج البلاغه در این زمینه سند راهبردی دارد و می توان مسابقات، تولیدات رسانه ای و... داشت.

*نهج‌البلاغه متنی است که با افتخار می‌توانیم به دانشجویان و استادان معرفی کنیم، تا نگاه دست اولی را به آموزه‌های دینی داشته باشند

دکتر شیراوژن معاون فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در نشست دبیران و رابطان دبیرخانه‌های استانی جشنواره ملی رسا (نهج‌البلاغه دانشگاهیان کشور) که ۳۰ فروردین ۱۴۰۳ در مجتمع فرهنگی تربیتی حضرت معصومه (س) قم برگزار شد، اظهار داشت کتاب عظیم نهج البلاغه باید به عنوان یک جریان مبتنی بر فکر و عمل در زندگی ما قرار بگیرد،کتاب نهج البلاغه در این دوران درجه و اهمیت بیشتری دارد.

وی ادامه داد نهج البلاغه کتاب حکمرانی است به این دلیل ویژگی خاصی دارد و چون ما در یک عرصه حکمرانی قرار داریم وبهترین متن برای حکومت‌های اسلامی و اداره جانمعه می‌تواند همین نهج البلاغه باشد.

معاون وزیر بهداشت گفت : نهج البلاغه یک متنی است که می‌توان آن را به دانشجویان و اساتید معرفی کرد وقتی کتاب نهج البلاغه را به دانشجویان ارائه می‌دهیم این فرصت ایجاد می‌شود که ما دانشجویان را در معرض یک کتاب کامل قرار می‌دهیم و می‌آموزیم که چطور ما باید از این آموزه‌ها استفاده کنیم.

دکتر شیراوژن تبیین آموزه‌های مدیریتی کتاب نهج‌البلاعه را برای دانشجویان ضروری دانست و گفت: آموزه های نهج‌البلاغه در ارتقای مهارت‌های مدیریتی تاثیر زیادی دارد.

*مسئولان دانشگاه‌ با حقایق نهج‌البلاغه آشنا شوند

معاون فرهنگی اجتماعی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری نیز گفت: مسولان دانشگاه نخستین حلقه‌ای هستند که باید از حقایق و معارف نهج‌البلاغه متاثر شوند.

عبدالحسین کلانتری همچنین با بیان اینکه مفاهیم نهج‌البلاغه باید زینت بخش معارف و رفتار ما باشد، افزود: در رابطه با نهج‌البلاغه، کتاب‌های زیادی تالیف شده و مقاله‌ها و پایان‌نامه‌های بسیاری نیز وجود دارد، ولی هنوز می‌توان سویه‌های جدیدی از معارف را از درون این منبع غنی و ذخیره عظیم استخراج کرد، این فرصت بی نظیری است و به مجاهدت جدی‌تری نیاز دارد.

وی با بیان این مطلب که موضوع‌های نهج‌البلاغه مرتبط با مسائل روز است، گفت: الگوی حکمرانی همچنین مناسبات حکومت و مردم، حکومت و خواص همچنین شان و شئون و وظایف عالمان دینی در نهج‌البلاغه مورد اشاره قرار گرفته است.

معاون وزیر علوم با بیان اینکه رهبر انقلاب خلاصه‌ترین و فشرده‌ترین صورت‌بندی را از وظایف دانشگاه ارائه فرموده‌اند، گفت: تولید علم و تربیت عالم از جمله مهمترین وظایف دانشگاه است که جشنواره نهج‌البلاغه به تفصیل در این زمینه بحث دارد.

کلانتری با یادآوری اینکه پس از پیروزی انقلاب در ساحت معرفتی در بحث مرتبط با علوم انسانی کارهای بزرگی صورت گرفته است خاطرنشان کرد: کار در این ساحت، نیازمند زمان زیادی است، دنیای غرب که ساحت معرفتی خود را ایجاد کرد، حدود چهار قرن در این حوزه وارد شد، متاسفانه الان هم دست برتر را دارد.

وی ادامه داد: غرب به همین علت می‌تواند، گفتمان خودش را با سلطه پیش ببرد و با فن‌آوری نیز پیوند بزند، ما در حاشیه این تمدن سعی و کوشش می‌کنیم تا خودمان را در متن نشان دهیم.

*معارف نهج البلاغه باید در خدمات سلامت کاربردی شود

مهدی مصری، رئیس دانشگاه علوم پزشکی قم در نشست دبیرخانه‌های استانی جشنواره ملی رسا (نهج البلاغه دانشگاهیان کشور) با اشاره به وجود گروه قرآن، عترت و سلامت فرهنگستان علوم پزشکی کشور عنوان کرد: در حوزه علوم پزشکی این بسترها ایجاد شده است اما هنوز به اهداف طراحی شده آن دست پیدا نکردیم.

وی با اشاره به بحث توأمان دین و علم گفت: متأسفانه برخی نگاه لیبرالی و سکولاری به علم دارند و لذا پیوستگی و ارتباط دین و معنویت را با علم نمی‌پذیرند در حالی که نقطه اشتراک آن‌ها به قاعده‌مندی و حقیقت گرایی منجر می‌شود و لازم است این امر را تبیین کنیم.

مصری گفت: دانش نافع و حقیقی که باعث ترس از خدا و تقوا می‌شود منجر به سلامت نفس ما خواهد شد و همین امر در اخلاق و رفتار ما تاثیرگذار است، بنابراین باید این رابطه‌ها را پیدا کنیم و به صحنه کاربست بیاوریم.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی قم با بیان اینکه باید معارف قرآن و نهج البلاغه را در حوزه خدمات سلامت کاربردی کنیم، یادآور شد: امید، کرامت انسانی، کارآمدی، حکمت و معنویت نقطه اشتراک سلامت و دین است و باید این مسائل را از این کتب احصاء و جایگاه آن را مشخص کنیم.

مصری با اشاره به اینکه علوم انسانی باید به سایر علوم جهت دهی کند، اظهار کرد: نهج‌البلاغه باید به خدمات، تحقیقات و مباحث با کاربست علمی جهت دهد؛ باید این نکته را از معارف نهج‌البلاغه احصاء کنیم که چطور می‌تواند به اولویت‌های پژوهشی مورد نیاز جامعه اسلامی را جهت دهی کند.

وی تصریح کرد: منشور مدیریت، مردم‌سالاری، شناخت حقیقت، نظام تربیتی مبتنی بر (خودسازی)، عدالت خواهی، حلم و بردباری در کنار علم، را باید از نهج‌البلاغه بیاموزیم.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی قم با بیان اینکه ولایت معنویت ساز است، عنوان کرد: ما در دانشگاه به معنویت نیاز داریم چرا که معنویت عنصر پایدار دین است و می‌تواند دانشگاه را در مسیر اهداف مورد نظر امامین انقلاب قرار دهد.

*در عرصه جهاد تبیین هیچ ابزاری برای ما در فضای دانشگاه بهتر از نهج البلاغه نیست

حجت الاسلام سعید کرمی مدیر کل فرهنگی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها در جمع دبیران و رابطین جشنواره ملی رسا رفتن به سمت کنشگری حلقه های میانی و رفتن به سمت مشارکت مردم در جریان سازی فعالیت های فرهنگی را امر لازمی دانست و گفت : امروزه اگر ما نتوانیم حلقه های میانی را فعال کنیم و مردم را در فعالیت های فرهنگی مشارکت بدهیم فعالیت ها و کار های فرهنگی ما جریان ساز و موثر و تاثیر گذار نخواهد بود.

وی در بخش دیگری از سخنانش اظهار داشت کار اخیری که در حوزه نهج البلاغه شکل گرفت،شبکه ای که شکل گرفت و اساتیدی که به صحنه آمدند و کاری که دارد انجام می شود نشان دهنده درست بودن این نگاه است. و ما اگر بتوانیم این نگاه را در نهاد بلد کنیم برد کرده ایم.

حجت الاسلام کرمی در بخش پایانی سخنانشان گفت : مهمترین دغدغه امروز رهبر انقلاب، مجموعه نهاد و مجموعه جبهه انقلاب بحث تبیین است و کسی منکر این قضیه نیست و برای این قضیه هیچ ابزاری در فضای علم و دانشگاه بهتر از نهج البلاغه نیست

 

  • گروه خبری : اخبار
  • کد خبر : 129110
کلمات کلیدی
مدیر سایت
خبرنگار

مدیر سایت

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید